Nyomtatás

Ahány ország, annyi vízum- és igazolványkép?

A legtöbb ország, ahogy saját törvényei, rendeletei, szabályai és előírásai is, úgy igazolványkép szabványméretből is sajátot fogalmaz meg, vagy beáll a nemzetközi sztenderdek sorába. Ezért is van az, hogy az Európai Unió minden országában, így hazánkban is a 3.5x4.5 cm-es igazolványképeket szabványosították, legyen szó személyigazolványról, jogosítványról, vagy útlevélről...

Ez az elfogadott képméret a bérletigazolványok, letelepedési/bevándorlási kérelem, céges belépőkártya, oktatási azonosítás esetében is Magyarországon. Összeállítottunk egy érdekes kis gyűjteményt olyan országokról, amelyeknek polgárai gyakran megfordulnak üzletünkben, és népszerű úticélokról, melyek eltérő elvárásokat támasztanak a vízumfotóknak/igazolványképeknek:

Törökország
Törökország hazánk felé nem igényel vízumot. A török útlevélfotó elfogadott szabványmérete 50x60 mm, azonban a török nagykövetség álláspontja szerint az igazolványképnek csupán nagyobbnak kell lennie 35x45 mm-esnél annak érdekében, hogy az ICAO szabányokra fejlesztett biometrikus szkennerek be tudják olvasni a fotót. A ruházatra nincs konkrét előírás, viszont a homloknak, a füleknek és az arcnak tisztán látszania kell, valamint sötétített lencséjű szemüveg nem viselhető a fotózásnál. A háttér színe: homogén fehér

Kína
Kína vízumköteles ország, valamint hazánkban élő állampolgárainak szintén szüksége lehet otthoni követelményeknek megfelelő igazolványképekre. Ha meglátogatnánk a Kínai nagy falat, olyan vízumfotóra van szükségünk, mely fehér háttér előtt készült és szabványmérete ugyanúgy, mint a legtöbb európai országban 35x45-mm, de ami megkülönbözteti az öreg kontinens igazolványképeitől az az, hogy a fejnek a kép 75-80%-át ki kell tennie.

Amerikai Egyesült Államok
Az USA az elmúlt 10-15 évben belbiztonsági okok miatt igencsak szigorította határvédelmét, ezért, ha oda szeretnénk utazni, szükségünk lesz vízumra (vagy nyerhetünk is egyet, erről részletesebben ebben a cikkünkben olvashatsz), ahhoz pedig egy szabványoknak megfelelő vízumfotóra. A papír alapú vízumképnek 2x2 hüvelyknek (~50x50 mm-esnek) kell lennie, míg a digitális vízumfotónak 600x600 px-nél nagyobbnak, de 1200x1200 px-nél kisebbnek. Nyitott szemek, semleges arckifejezés, látható fülek legyenek a fotón, viszont semmilyen fejfedő, burka, kapucni, egyenruha, sőt még az állandó szemüveg sem viselhető.

Kanada
Szintén vízuimfotóra lesz szükségünk, ha Kanadába szeretnénk utazni. Az udvariasságáról, sajátosan kreatív problémamegoldásairól, na és persze a jégkorongról híres ország vízumfotójának mérete is sajátos: 50x70 mm, és ami még érdekesebb, hogy minden fénykép hátoldalát a fotót készítő cégnek le kell pecsételnie, valamint rá kell írni a fotó elkészültének dátumát.

Ha olyan vízumköteles országba indulnál, melyről most nem írtunk, nyugodtan gyere el üzletünkbe, hiszen a világ összes vízumközeles ország igazolványképének, vízumfotójának ismerjük az előírásait.

Értékelés:
(0 szavazat)
Utoljára frissítve: 2021. május 26., szerda 09:22

Kapcsolódó elemek