CSR

„A zene varázslata” Beszámoló

Az Fotológus Kft. meghirdette a www.fotologus.hu webáruházában „A zene varázslata” elnevezésű Kerekítsd fel! programot, melynek keretében a webáruház vásárlói 2021.05.01 és 2021.10.31. között annak érdekében élhettek a vásárlásaik végösszegeinek felkerekítésével, hogy az így keletkezett többletbevételből a Magyar Máltai Szeretetszolgálat videófelvételek készítésével örökíthesse meg a Szimfónia programban zenélő gyermekek munkáját.

 

A gyűjtési időszak végére, a webáruház vásárlójának jóvoltából 138 825 Ft gyűlt össze, amit a Fotológus Kft.  2021.12.18 - án tovább utalt az MMSZE számlájára.

    

A Máltai Szimfónia program célcsoportját a hátrányos helyzetű, nehéz sorban élő gyerekek adják. Az iskolába begyűrűző szociális, gyermekjóléti problémákkal az intézményrendszer önmagában nem képes hatékonyan megküzdeni. A Máltai Szimfónia a létbizonytalanságban, súlyos nélkülözésben és nehéz családi körülmények között élő gyermekek számára kínál újszerű eszközt, melynek kulcselemei a zenekari működés, a közösséghez tartozás biztosítása és az önbecsülés erősítése a sikerélményen keresztül. Programunk gerincét a csoportos zenei foglalkozások adják, melyek az élményalapú megközelítésükkel egyszerre fejlesztik a gyerekek értelmi, érzelmi és társas készségeit. A mi olvasatunk szerint ez elsősorban szociális program, csak másodsorban zenei. A zenét alapeszközként használjuk, hogy a gyerekeket megszólítsuk és közösségbe hívjuk.

 

„Rendszeresen megtapasztaljuk, hogyan változik a gyerekek szemlélete a világgal kapcsolatban. Azáltal, hogy tanárként, oktatóként ott vagyunk közöttük, beszélgetünk velük, példát mutatunk, olyan eredményeket érünk el, amilyenekre előzetesen nem is gondoltunk volna. Egy hátrányos helyzetű hevesi faluból induló kisgyereket el tudunk kísérni az útján a konzervatóriumig, ami óriási dolog. Többségüknek megváltozik a gondolkodásmódja. Például egy srác – aki az iskola egyik leggyengébb tanulója volt, és nem tudott törvényes foglalkozást elképzelni magának, szinte csak rosszat lehetett hallani róla – azáltal, hogy a programnak köszönhetően megszerette a zenét, elhatározta, hogy gitáros lesz. A tanárai példája teljesen megváltoztatta, és továbbtanult. Ezek az igazi eredményeink. A mentoráltjaink rendre visszajelzik, hogy mit jelentett nekik a program; milyen eszközt kaptak a kezükbe az élethez a zene által. Középiskolásként, a ballagásuk után is vissza-visszatérnek hozzánk, hogy játsszanak a zenekarban, ami nagy öröm számomra.

 

A zenekarunk mára odáig jutott, hogy meghívták Salzburgba a máltai lovagokhoz, közreműködött a Jószolgálati-díj átadóin; neves művészek, Szalóki Ági, Caramel, Novák Péter, Nótár Mary, Balla Eszter énekeltek, játszottak velünk, aminek híre ment. Hámori Máté, az Óbudai Danubia Zenekar karmestere kereste meg Vecsei Miklóst, a szeretetszolgálat alelnökét azzal, hogy szeretné felvenni a kapcsolatot az együtt zenélő csapatunkkal. Tarnazsadányban, Tarnabodon találkozott a gyerekekkel és a tanárokkal, azután elindult a Közös hang projekt. A tervezgetés eredményeként évente két-három alkalommal afféle előzenekarként lépünk fel a Danubia bérletes koncertjein. Ezúttal Ott Rezső – Báder Ernő – Vörös Tamás – Nyári Károly Közös hang 2.0 összeállításának bemutatójára került sor. Ez egy olyan tíz-tizenöt perces nagyzenekari (és részben énekelt) darab, ha tetszik, dalcsokor, amely arra a repertoárra és dallamvilágra – népzenére, cigányzenére – épül, amelyet a tanítás során alkalmazunk, felhasználunk és játszunk. Már a szeptemberi első alkalom is elképesztő sikert aratott, a közönség a végén állva tapsolt, majdnem olyan hosszan, mint a darab időtartama. Tavasszal lesz a következő fellépésünk a Danubiával. És egy újabb óriási lehetőség számunkra, hogy meghívtak minket Bécsbe, a Wiener Konzerthausba, ahol októberben lesz egy koncertünk a máltai lovagrend szervezésében.” (részlet a Magyar Kurír oldalán megjelent Sors-minták riportból).

 

A támogatásból elkészült videó megtekinthető itt: https://www.facebook.com/watch/?v=386769909989394

     

     

Hálásan köszönjük a Fotológus Kft.-nek és nagylelkű vásárlóinak, hogy lehetővé tették hogy megörökíthessük a Szimfónia programban résztvevő gyermekek törekvéseit és fejlődésüket!

Értékelés:
(0 szavazat)
Utoljára frissítve: 2023. október 16., hétfő 17:37
© 2020 Fotológus Blog