CSR

Ritmusterápiás eszöközök fogyatékkal élők számára

Fogadd szeretettel a Magyar Vöröskeresz beszámolóját a Kerekísd fel! program sikeréről a pátyi lakóotthonban: Pest megyei Pátyon működő két lakóotthonunkban összesen 24 enyhe és középsúlyos értelmi fogyatékossággal élő fiatal él. A fiatalok zöme állami gondozásból jött intézményünkbe. Mindannyian napközben védett vagy a szabad munkapiacon dolgoznak, szabadidejük egy részében pedig az intézmény által szervezett foglalkozásokon, programokon vesznek részt, hiszen intézményünkben fontos szerepet kap a társas kapcsolatok ápolása, megőrzése. A két lakóotthon legfontosabb célja, hogy egy olyan életteret, otthont biztosítson a fiatalok számára, melyet sajátjukénak tekintenek, és amelyben a személyes segítőmunka segítségével egy önálló, tevékeny életmódot alakíthatnak ki.

A FIATALOK ÉLETÉNEK KERETET AD A MUNKA, MELY ÁLTAL ÉRTÉKTEREMTŐ TAGJAI A TÁRSADALOMNAK, SAJÁT MUNKAJÖVEDELEMHEZ JUTNAK, MELY NEMCSAK SZÁMUKRA KÖNNYÍTI MEG A MINDENNAPOKAT, HANEM EZÁLTAL A CSALÁDJUKRA IS KEVESEBB ANYAGI TEHER HÁRUL. A FIATALOK MEGBECSÜLIK MUNKAHELYÜKET, ÉS HELYTÁLLNAK A MUNKAKÖRÜKBEN.

A lakóotthonok mindennapjaihoz hozzátartoznak a munkaidő utáni közösségi foglalkozások és programok, köztük az egyik legnépszerűbb a ritmusterápia. A ritmusterapeuta által tartott foglalkozásokon a fiatalok nagy örömmel vesznek részt. A ritmusterápia elősegíti a munkából hazajövő gondozottaink szociális és személyes képességeiknek fejlődését, kreatív önkifejezési lehetőséget és terápiás környezetet teremtenek számukra, valamint elősegítik a mentális és fizikai képességeiknek fejlesztését, megőrzését. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy fiataljaink a vibrációs-taktilis gyakorlatokat végzik szívesen, örömmel használják az egyszerű ritmushangszereket, mint például a golyós dobot, csörgődobot, csuklócsörgőt, rumbatököt. A ritmusterápia jó hatással van a mozgásszervekre, ellazítja a vázizmokat, javítja a koncentrációs képességüket, stresszoldó hatású és sikerélményt ad.

Nagyon sokat fejlődtek a zenés tevékenységek az utóbbi években intézményünkben – most már kezdő és haladó csoportban folynak a foglalkozások. A Kerekítsd fel! program segítségével, lehetőségünk adódott minkét csoportnak új hangszereket és eszközöket vásárolni, amivel még nagyobb élmény lett a zeneterápiás tevékenység. Hetente több alkalommal fejlesztjük ily módon a fiatalokat, akiknek hatalmas meglepetés és öröm volt a megvásárolt hangszerek és a berendezett zeneszoba.

Értékelés:
(0 szavazat)
Utoljára frissítve: 2023. október 20., péntek 14:45
© 2020 Fotológus Blog